Til alle dere som går med tanker om å kjøpe en Maine Coon eller annen rasekatt!


Det dukker stadig opp historier der noen betaler full pris for katter som ikke har stamtavle. Man betaler med andre ord  masse penger for en katt som ser ut som en rasekatt, men er huskatt!!  Det er stamtavlen som er beviset for at det er en rasekatt, ikke at den ser ut som en.

Her er noen tips til deg som skal kjøpe!

*Bruk tid, les litt om rasen og still spørsmål til oppdretter.
En oppdretter bør ha god kunnskap om linjene sine og rasen! Et tips kan være å gå inn på raseringer, søke på oppdretters hjemmesider på nett osv. 

*En rasekatt SKAL ha stamtavle, uavhengig av om man kjøper til kos , utstilling eller avl.

*Spør om foreldrene, Hvordan er de ? er de helsetestet ? hva er de vanligste utfordringene på rasen?  Be gjerne om å se foreldrenes stamtavler også. 

*Sett pris på om oppdretter spør om deg, familien og hvordan katten kommer til å få det - det betyr at de ikke selger til «hvem som helst»

*Er det litt ventetid på kattunge kan dette være et godt tegn, da kø ofte betyr godt rykte! Hastverk er lastverk er det et ordtak som heter , det viser seg mange ganger å stemme dessverre . 

* Om du ikke får en god magefølelse av selger, velg en annen!!  Jeg som oppdretter selekterer ut kjøpere, det syns jeg dere kjøpere skal gjøre med oss oppdrettere også!

*En katt skal ha stamtavle, kontrakt, ID chip, grunnvaksine og helseattest og være minst 12 uker når den flytter. Det kan være at stamtavlen ikke er ferdig, da bør du få en kopi på bestilt stamtavle.

Om ulykken er ute og dere har blitt lurt, ta kontakt med noen som kan hjelpe dere å konfrontere svindlerne. Ingen hadde vært i tvil om å sette ned foten om de fikk en fake Gucci veske når de har betalt for en ekte, hvorfor skal man la seg lure når det kommer til dyr? At man vil ha tilbake penger betyr ikke at man er mindre glad i katten, men at man vil betale for den varen man har fått!

Håper dette kan føre til at noen færre blir lurt i fremtiden!

 

Å være oppdretter er en krevende oppgave og mye jobb! 

En seriøs rasekattoppdretter i et forbund må følge strenge regler for dyrevelferd, det er begrensninger i antall kull en hunkatt kan ha, det er krav til god helse for alle avlsdyr og alt må dokumenteres med veterinærattester.

Bakgårdsoppdrettere behøver ikke helseteste sine katter, de behøver ikke følge de strenge reglene for maksimalt antall kull, for krav til miljø og oppfølging av kattene. Bakgårdsoppdrettere som avler papirløst har som oftest brutt kontrakten med oppdretteren de kjøpte katt av, de avler kanskje på en katt med defekter som ikke er tillatt brukt i seriøs registrert avl. 

En registrert rasekatt kan livsforsikres for hele kjøpesummen, mens en huskatt normalt ikke kan livsforsikres for mer enn 1000 kroner.

Kjøp heller ikke kattunge av noen som ikke tillater at man kommer på besøk og får hilse på foreldrene og se kullet. Levering på bensinstasjoner bør vekke mistanke om at noe er alvorlig galt.

Ved å kjøpe en katt uten stamtavle støtter man useriøs avl, og er med på å skape et marked for papirløse kattunger. 

Ikke betal rasekattpris for en katt uten papirer. Uten offisiell stamtavle og registrering i forbund er katten en huskatt, uansett hvem foreldrene er.